Actueel

‘We kunnen niet alle rokers de grens over sturen’

Sigaretten zijn op steeds minder plekken verkrijgbaar. Na het verbod op verkoop in horeca en supermarkten volgen over enkele jaren ook de ‘gemakswinkels’. Vanaf 2032 mogen alleen speciaalzaken nog tabak verkopen. Primera biedt winkeliers de kans om onder de naam Volado verder te gaan als tabakspeciaalzaak. Dagblad De Stentor berichtte 10 oktober jl. over de Volado winkel die in Zwolle open ging.

In de winkel aan de Assendorperstraat in Zwolle is het dinsdag en woensdag een drukte van belang, maar niet met klanten. Na een wekenlange verbouwing leggen klussers de laatste hand aan de transitie van Primera naar Volado, terwijl vertegenwoordigers rookwaar en gerelateerde producten afleveren. De winkel was dinsdagmiddag en woensdag daarom gesloten.

Donderdagochtend om negen uur gingen de deuren van de eerste Volado in de regio open; dit is, na die in Eindhoven en Kaatsheuvel, pas de derde in het land. Later dit jaar volgen er nog twee. Algemeen directeur Geert Kuipers van Volado komt dan ook speciaal naar Zwolle om kennis te maken met Ter Schuur.

Volado is een coöperatie, legt Kuipers uit. Primera is een van de oprichters, maar de zakelijke banden zijn nu verbroken. Kuipers is zes weken geleden begonnen aan zijn baan als algemeen directeur: „De hele coöperatie bestaat uit één medewerker en dat ben ik. Zwolle is het derde lid van de coöperatie.”

3 miljoen rokers
Ook Ter Schuur speelt met de nieuwe merknaam in op de nieuwe situatie die sinds afgelopen zomer is ontstaan. De overheid streeft naar een rookvrije generatie en wil het aantal verkooppunten van tabak beperken. „In het kader van ontmoedigingsbeleid. En dat snappen wij ook”, zegt Janwillem Burgering, directeur van NSO Retail, de brancheorganisatie voor ondernemers met een tabaks- of gemakswinkel.

Met het verbod op verkoop via automaten zijn in 2022 volgens hem al bijna 8000 verkooppunten verdwenen. Sinds 1 juli is verkoop in horeca en supermarkten verboden. „Supermarkten hadden met 55 procent het grootste marktaandeel en dit betrof 9400 verkooppunten.” In 2030 volgen de tankstations en weer twee jaar later de zogenaamde gemakswinkels, zoals die van Primera.

Volgens Kuipers is na 1 juli voor sommige rokers een zoektocht naar verkooppunten begonnen. Dat ondernemers ervoor kiezen om een tabaksspeciaalzaak te openen, is volgens Burgering dan ook een ‘heel normale economische ontwikkeling’. Het is een kwestie van vraag en aanbod: „Er zijn nu eenmaal 3 miljoen rokers in Nederland en die kunnen we niet allemaal de grens over sturen.”

Nieuwe verkooppunten
Volgens Burgering was de verwachting dat het beleid ruimte zou scheppen voor 800 nieuwe tabaksspeciaalzaken, maar dat is absoluut niet gerealiseerd. Er komen wel enkele bij: per saldo verwacht hij dat het om ongeveer 200 winkels gaat in vier jaar. Het verdwijnen van meer dan 15.000 verkooppunten staat hier schril tegenover en kan als marginaal worden gezien. „Dat ze als paddenstoelen uit de grond schieten, wat ik wel eens lees, is dus onzin.”

Directeur Christel Teeuwen gaf eerder aan te verwachten dat het overgrote deel van de ruim 500 Primera-winkels ‘gewoon’ Primera zal blijven. Hoeveel Volado’s er nog bij komen, durft directeur Kuipers nog niet te voorspellen.

Volado Zwolle

Zoeken in het Kenniscentrum

Kun je niet vinden wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op.