Actueel

Anti witwasbeleid levert gewone ondernemers te veel last op

VNO-NCW en MKB-Nederland kwamen 22 april met een vijfpuntenplan waardoor mkb-ondernemers in hun dagelijks werk minder last moeten krijgen van strenge antiwitwasregels voor banken, notarissen en makelaars. De huidige werkwijze is ‘ineffectief en inefficiënt’ en met name MKB-bedrijven lijden daaronder.

Zo eist Nederland als enige EU-lidstaat dat ook ongebruikelijke transacties worden gemeld, en niet alleen verdachte transacties. Het gevolg is dat toezichthouders, waaronder banken, ondernemers de hemd van het lijf vragen over hun geldstromen.
Vooral kleine en middelgrote ondernemers zitten door het strenge regime echter in de knel. Ze krijgen niet of nauwelijks toegang tot relatief kleine kredieten, hebben veel administratieve rompslomp en moeten aan ‘disproportionele’ eisen voldoen als ze contant geld aannemen. In het uiterste geval kunnen bonafide ondernemers zelfs geen bankrekening krijgen, gewoon omdat ze actief zijn in een branche waar het risico op witwassen groot wordt geacht. Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland: “Dit levert doodnormale, goedwillende ondernemers heel veel last op. Dat kan echt niet.”

VNO-NCW en MKB-Nederland zien ook dat de regels voor ondernemers nu ‘onduidelijk en soms tegenstrijdig’ zijn. Banken eisen bijvoorbeeld registratie van de gegevens van klanten die met grote coupures betalen, maar een ondernemer mag die informatie op grond van de privacywetgeving (AVG) helemaal niet vragen of opslaan. Wat gebeurt er dan? De bank beëindigt de klantrelatie, omdat vragen onbeantwoord blijven, waardoor de ondernemer weer zonder bankrekening zit. Onacceptabel, luidt het oordeel.

Visser: ,,Ik snap de banken wel. In sommige sectoren is het risico op witwassen hoog. Maar het kan niet zo zijn dat er geen bankrekening wordt verstrekt aan mkb-bedrijven. Wij willen daarom ook een wettelijke plicht voor banken om een basisbetaalrekening te verstrekken.”

Visser is blij met het aanstaande verbod op contante betalingen boven de 3000 euro: “We hopen nu dat mkb-bedrijven met rust worden gelaten als het gaat om bedragen tot 3000 euro.”

logo mkb

Zoeken in het Kenniscentrum

Kun je niet vinden wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op.