Actueel

Deel uw ervaringen!

Deze week is het verkoopverbod van tabak- en rookwaren bij supermarkten van kracht gegaan. Vanaf afgelopen maandag mogen supermarkten geen tabak meer verkopen. Vanuit NSO Retail hebben wij via het Ready? Set. Go! Programma veel aandacht besteed aan de voorbereiding voor de winkels.

Wij monitoren ook de ontwikkeling in de omzet in onze winkels en hierover ontvangt u maandelijks een update. Binnenkort zullen wij u de resultaten over het eerste half jaar presenteren.

Maar wij zijn natuurlijk ook bijzonder geïnteresseerd in uw winkelvloer ervaringen.

Krijgt u veel nieuwe klanten in uw winkel? En hoe ervaren die klanten uw winkel?

Welke problemen ervaart u nog; Personeelstekort? Voorraadbeheer en bestelfrequentie? Of iets anders wat ook belangrijk is? Deel deze ervaringen met ons via nso@nsoretail.nl.

Waar wij deze week van onze leden veel reacties over gekregen hebben, is over klanten die in de winkel vertellen dat de tabaksprijzen in Nederland zo hoog zijn en dat zij voornemens zijn om in Duitsland of elders hun producten te gaan kopen. Wij zien dat ook in onze omzetmonitor terugkomen. Vooral de winkels in de grensstreek met Duitsland en de winkels in Limburg hebben veel last. Deze winkels verkopen momenteel gemiddeld 40% minder tabak en hebben 40% minder klanten voor tabaksproducten dan hun collega’s in de randstad. En dan hebben we het echt wel over vergelijkbare winkels. Een enorm probleem voor de toch al kwetsbare grensregio.

Maar wij krijgen ook signalen binnen dat in alle winkels de klanten wegtrekken (dus ook buiten de grensregio’s) naar het buitenland om daar hun tabakswaren te kopen. Ondernemers zijn terecht boos en verontwaardigd over de enorme accijnsverschillen. We leven in één Europa maar iets simpels als de accijnzen kunnen we niet harmoniseren met oneerlijke concurrentie tot gevolg. Vanuit NSO Retail hebben we de politiek (Tweede en Eerste Kamer en de ministeries) gewezen op de problematiek. Hier treft u bijvoorbeeld een brief aan die we verzonden hebben.  Gelukkig hebben fracties in het parlement vragen gesteld over de grenseffecten. De antwoorden die we op de vragen ontvingen stellen ons bijzonder teleur. Er wordt slechts verwezen naar koopstroom onderzoeken terwijl iedereen weet dat als het enkel om boodschappen doen gaat, Nederland in alle verbruiksbelastingen de hoofdprijs vraagt. Met als gevolg dat de boodschappen in Duitsland of Luxemburg worden gedaan.

Bent u ook boos en wilt u dat laten weten aan ons parlement? Neem dan contact op met ons. Wij willen uw ervaringen graag delen met onze volksvertegenwoordigers. Die moeten immers weten wat er speelt bij u in de wijk, buurt en dorp.

Deel uw ervaringen met ons via nso@nsoretail.nl.

Ook kregen wij deze week weer meldingen binnen over illegale praktijken. Bijvoorbeeld studenten die met busjes naar Luxemburg rijden, websites uit Duitsland die zich met reclame op Nederlandse Markt richten of bestellijsten via TikTok. Al deze meldingen zetten wij door naar de Douane of Nvwa. Misschien ziet u niet direct resultaat maar we moeten blijven melden! Meld via ons meldpunt!

logo NSO-RETAIL

Zoeken in het Kenniscentrum

Kun je niet vinden wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op.