Actueel

Meeste supermarkten verkopen tabak tot laatst mogelijke dag

De meerderheid van de grote supermarktketens wacht tot 1 juli met het uit de schappen halen van tabaksproducten. Vanaf die datum is het bij wet verboden voor supermarkten om iedere vorm van rookwaren en tabak te verkopen. Dat bleek uit een rondvraag van RetailTrends. Zo stelt Plus ‘in lijn met de wet- en regelgeving per 1 juli 2024 te stoppen met de verkoop van rookwaren’. Ook DekaMarkt en Jumbo antwoorden dat het zich aan de wettelijk norm van 1 juli gaat houden.

Aldi laat weten dat ‘uiterlijk 30 juni de tabakswaren uit de supermarkt worden gehaald’. De Duitse discounter voegt daaraan wel toe dat de voorraad voor tabakswaren al enkele maanden wordt afgebouwd en producten daarom niet meer worden bijbesteld. Hierdoor zijn ze mogelijk al eerder niet meer beschikbaar. Ook Dirk is het tabaksassortiment al aan het verkleinen, naar eigen zeggen met inmiddels bijna 70 procent sinds afgelopen september. Ook deze keten stopt volledig per 30 juni.

Voor Spar geldt dat er geen beleid van bovenaf is betreffende de rookwaren. “Alle ondernemers zijn franchisers en bepalen zelf’, zegt een woordvoerder. Jumbo reageerde nog niet op de vraag van RetailTrends. Albert Heijn verkoopt sinds 1 januari al geen tabak meer in alle eigen filialen. De marktleider heeft franchisenemers gevraagd dit ook te doen, maar het staat hen vrij om te wachten tot het wettelijke verbod. Voorloper Lidl verkoopt al sinds 2021 geen tabak.

logo NSO-RETAIL

Zoeken in het Kenniscentrum

Kun je niet vinden wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op.