Actueel

Breng nicotineproducten zonder tabak onder tabaks- en rookwarenwet

NSO Retail steunt het Kabinetsvoornemen nicotineproducten die geen tabak bevatten onder de werkingssfeer van de Tabaks- en Rookwarenwet (TRW) te brengen. Daarbij pleit de branchevereniging er voor dat deze producten voor oraal gebruik niet verboden worden maar ook onder de TRW te laten vallen.

Een verbod van een dergelijk product zal er alleen maar toe leiden dat consumenten van deze producten op zoek gaan naar alternatieve (online) verkoopkanalen. Ze komen dan terecht in een illegaal circuit – van veelal aanbieders van buiten Nederland – waarin verkoop zonder enige overheids controle plaatsvindt.

Dat is de kern van de reactie van NSO Retail, van 16 januari jl., op de internetconsultatie over het Kabinetsvoornemen om nicotineproducten die geen tabak bevatten onder de Tabaks- en rookwarenwet te brengen. Nicotineproducten zonder tabak voor oraal gebruik (zoals nicotinezakjes) wil het Kabinet gaan verbieden.

NSO Retail pleit voor regulering van deze producten in de TRW zodat verkoop in de gekende en bonafide Nederlandse detailhandel mogelijk blijft.

In het RIVM rapport ‘Nicotineproducten zonder tabak voor recreatief gebruik’ uit 2021, lezen wij onder meer: “Voor gebruikers van tabaksproducten zijn nicotinezakjes waarschijnlijk een minder schadelijk alternatief, ook al is het natuurlijk nog veel beter voor de gezondheid om volledig af te zien van het gebruik van tabaks- of nicotineproducten.”

We zijn met elkaar op weg naar een rookvrije generatie in 2040. NSO Retail steunt actief deze overheidsdoelstelling. Op weg daar naar toe wordt ook gezondheidswinst behaald als rokers van traditionele tabaksproducten over stappen op minder schadelijke producten.

Voorlichting hierover, aan volwassen consumenten, vindt bij uitstek plaats in de bij NSO Retail aangesloten tabaks-/gemakswinkels. Te behalen gezondheidswinst wordt weggegooid als minder schadelijke producten verboden worden en daarmee naar het illegale circuit worden verbanden. Verkoop blijft dan gewoon plaats vinden, alleen zonder enige vorm van overheids toezicht.

NSO Retail pleit er dan ook voor de volgende suggestie uit het RIVM rapport over te nemen: “regulering van deze producten als een aanverwant product middels de Tabaks- en rookwarenwet ligt het meest voor de hand omdat nicotinezakjes veel overeenkomsten vertonen met deze producten”.

Ten aanzien van het nicotine gehalte in de zakjes is het van belang om zeker ook naar de buurlanden te kijken. Indien hier, zoals bijvoorbeeld in Duistsland, aanzienlijk hogere waarden zijn toegestaan dan ligt het voor de hand dat consumenten deze daar gaan kopen.

logo NSO-RETAIL

Zoeken in het Kenniscentrum

Kun je niet vinden wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op.