Actueel

Extra accijnsverhoging 2024: Extra tegenslag voor ondernemers!

In een persbericht vandaag reageert NSO Retail op de aangekondigde extra verhoging van de accijns op tabak per 1 april 2024. Er was al besloten de accijns op sigaretten en shag volgend jaar fors te verhogen. Het belastingplan 2024 legt daar nu nog een extra verhoging bovenop. De accijns (inclusief BTW) op een pakje sigaretten (20 stuks) gaat per 1 april volgend jaar met € 1,94 omhoog en op een pakje shag (50 gram) met € 7,40.

De Nederlandse consumentenbestedingen komen steeds minder terecht in Nederlandse winkels en bij Nederlandse ondernemers. De ondernemer in de grensregio heeft te maken met grote verschillen in wet- en regelgeving op tal van onderwerpen waaronder belastingen (accijns en BTW). Door de vorig jaar vastgestelde accijnsverhoging plus de extra verhoging uit het belastingplan 2024, nemen de prijsverschillen voor sigaretten en shag weer sterk toe vergeleken met Duitsland, België en Luxemburg. Jos Zuijdwijk: “Een ritje naar onze buurlanden om daar rookwaren, sterke drank en brandstof te kopen is zeer lucratief. Per persoon gaat het al snel om een grote besparing: België: € 376, Duitsland € 483 en Luxemburg € 648.”

Dit gaat ten koste van omzet en inkomen voor onze ondernemers en zorgt voor de teloorgang van winkels. Het voorzieningenniveau gaat in de grensregio sterk omlaag en de leefbaarheid in dorpen, buurten en wijken neemt af. Jos Zuijdwijk: “De buurtfunctie van onze ondernemers staat onder druk.”
Kijk hier voor het persbericht en de infografic.

accijnsverhoging

Zoeken in het Kenniscentrum

Kun je niet vinden wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op.