Actueel

Let op: Acceptatie creditcards niet verplicht

Een ondernemer kreeg onlangs een bijzondere klant in de winkel: een vertegenwoordiger van een creditcardmaatschappij. Deze meldde dat vanaf volgend jaar het accepteren van creditcards verplicht is en bood de ondernemer een contract ter ondertekening aan. De ondernemer was overrompeld door deze mededeling en heeft direct getekend. Nu moet je dat nooit doen en zeker niet zomaar in je winkelsituatie maar het is ook absoluut niet zo dat je verplicht bent creditcards te accepteren.

Hoe zit het wel: Mastercard en Visa hebben in hun regelgeving opgenomen dat winkeliers die hun debit kaarten accepteren ook hun creditkaarten moeten accepteren. Dit heet de zogenaamde “Honor All Cards” rule. Echter, voor de Europese Unie (EU) – en dus ook voor Nederland – geldt een uitzondering op deze “honor all Cards” rule. Een winkelier mag creditcards uitsluiten die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) zijn uitgegeven. De EER bestaat uit de landen van de EU en nog enkele andere landen.

Veel banken en aanbieders van betaaldiensten hebben nu automatisch de “Honor all card rules” aangezet. Dat betekent dat een ondernemer voor grote verassingen kan komen te staan als klanten met een creditcard gaan betalen. Zo ook deze winkelier die constateerde dat hij meer dan 2 euro moest afrekenen bij zijn bank voor de verkoop van een pakje sigaretten.

De kosten voor creditcard betalingen zijn al gauw een veelvoud van de kosten van een pintransactie. Bedenk daarom goed of u creditcards wilt accepteren. U bepaalt zelf met welke kaartsoorten uw klanten bij u kunnen betalen. Stem dit dan ook af met uw bank of betaaldienstverlener, bijvoorbeeld CCV. Die moeten de contracten aanpassen als u alleen debit transacties wil toestaan in uw winkel.

4J2A2795-contactloos-betalen-betaalpas-DC-POS-1000x666-1-610x406

Zoeken in het Kenniscentrum

Kun je niet vinden wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op.