Actueel

Per 1 juli a.s.: verbod op tabaksverkoop op afstand

Per 1 juli a.s. is verkoop op afstand van tabaksproducten en aanverwante producten aan consumenten verboden.
Dat geldt dus voor sigaretten, shag en sigaren (tabaksproducten) en voor aanverwante producten zoals elektronische dampwaren, verhittingsapparaten en kruidenproducten.
Onder verkoop op afstand wordt verstaan online verkoop, via bijvoorbeeld een website of webshop. Verkoop op afstand via andere communicatiemiddelen (bijvoorbeeld via telefoon of televisie) wordt ook verboden.
Het verbod op verkoop op afstand is nog niet van toepassing op producten zonder nicotine. De verwachting is het verbod op verkoop op afstand per 1 januari a.s. ook op deze producten van toepassing zal zijn.

De wetgever beoogt dat verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten aan consumenten alleen via persoonlijke terhandstelling mag plaatsvinden. Waarbij dus de verkoper en klant gelijktijdig, persoonlijk aanwezig zijn. Dit om de leeftijd van de klant goed te kunnen vaststellen.

Andere producten waaronder rokersbenodigdheden, mogen wel via een webshop verkocht blijven worden. Denk daarbij aan aanstekers, vloei, hulzen, asbakken, humidors, sigarenknippers, etc. Een retailer kan er voor kiezen dit assortiment via een webshop te blijven verkopen en hiervoor te adverteren om zich zodoende als speciaalzaak online te onderscheiden.

Er mag verder in het kader van de Tabaks- en rookwarenwet alleen reclame gemaakt blijven worden voor de winkel zelf (speciaalzaak, tabakswinkel of gemakswinkel), ook via een website. Maar reclame voor de winkel mag geen directe of indirecte aanprijzing (reclame) bevatten voor tabaks- en aanverwante producten.

Reclame voor de winkel waarin gewezen wordt op de locatie van de winkel, de inrichting van de winkel en/of openingstijden is toegestaan, mits dit geen wervend of aanprijzend karakter heeft voor wat betreft tabaksproducten en aanverwante producten. Let op! Dit is al snel het geval.

Met betrekking tot het assortiment tabaksproducten en aanverwante producten is het alleen toegestaan de neutrale vermelding te gebruiken dat men tabak c.q. rookwaren verkoopt (of sigaretten, shag en sigaren) en/of aanverwante producten (zoals elektronische dampwaren, verhittingsapparaten en kruidenproducten). Daarbij is het niet toegestaan afbeeldingen te tonen van tabaks- en aanverwante producten. Ook de opsomming van de merknamen in het assortiment is niet toegestaan.

logo NSO-RETAIL

Zoeken in het Kenniscentrum

Kun je niet vinden wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op.